You are here: Home > Bez kategorii > Dzieła sztuki kulinarnej

Dzieła sztuki kulinarnej

Człowiek jadł od chwili, gdy pojawił się na powierzchni kuli ziemskiej i zdobycie pożywienia było jedną z najgłówniejszych, jeśli nie główną, jego troską. Przypuszczalnie upłynęło parę milionów lat zanim zaczął tworzyĆ to, co nazywamy ogólnie kulturą. Paleontolodzy stwierdzili ponad wszelką wątpliwość, że pierwsze skupiska ludzkie rozsiane były w rÓżnych strefach klimatycznych naszego globu, stąd wniosek, że ci pierwsi przedstawiciele rodu ludzkiego musieli się odżywia odmiennie, zależnie od warunkÓw, w jakich żyli.
Czas wówczas — z naszego punktu widzenia bardzo powoli i nigdy nie dowiemy się, kiedy jedzenie, ni przestając być po dziś dzień koniegnością, zaczęło by również coraz umiertniej dozowaną przyjemnością. Było t tak dawno, iż poza zasięgiem przybliżonych nawet dat Przecież dopiero pod koniec IV -i w III tysiącleciu p.n.e wyłaniają się z mroków dziejów państwa o wysoki kulturze, również kulinarnej, np. Egipt, Babilonia, Chi ny. Jest to zapewne okres kształtowania się pierwszy „kuchni narodowych” odznaczających się wyraźnym wy rafinowaniem i zamiłowaniem do luksusu. Naturalnie, s to mniej lub bardziej uzasadnione przypuszczenia, „Dzieła sztuki kulinarnej mają bowiem żywet krótki, j przysłowiowe życie motyla, pierwsze zaś polskie pisane prze pisy są — w stosunku do innych utrwalonych w piśmi zabytków — bardzo młode. Przekazywane ustnie, podobni jak pieśni ludowe, w znacznej części zaginęły bezpowrotni lub odradzały się w coraz to nowym, doskonal cształcie, dotrzymując kroku osiągnięciom w inny dziedzinach kultury. Jednakże niektóre z bardz starożytnych potraw i napojów utrzymały się w swej niem pierwotnej postaci aż do naszych czasÓw, chociażby tak po pularne obecnie mięsa pieczone na rożnach, kasze, sery chleb, wino piwo. [podobne: ambit dobrzyniewo, desery od najprostszych po wykwintne, cubana zielonka ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambit dobrzyniewo cubana zielonka desery od najprostszych po wykwintne