You are here: Home > Bez kategorii > Duży wpływ na wchłanianie soli wapnia ma także witamina D

Duży wpływ na wchłanianie soli wapnia ma także witamina D

Duży wpływ na wchłanianie soli wapnia ma także witamina D.
Niedostateczne wchłanianie może być spowodowane długotrwałymi biegunkami, gdy treść pokarmowa szybko przechodzi przez jelita, lub w razie istnienia przetoki żołądkowo-okrężniczej, gdy pokarm omija jelito cienkie.
Zdolność zużytkowania wapnia z pokarmów znacznie się waha u rozmaitych osób.
Stwierdzono też, że nawet z mleka tylko część wapnia zostaje wchłonięta i przyswojona.
Dzieci w wieku przedszkolnym i dorośli mogą zużytkować tylko 20-30 % zawartego w mleku wapnia (Macy, Harries).
Z pewnych jarzyn zwłaszcza zielonych, wapń jest źle przyswajany, co prawdopodobnie zależy od obecności kwasu szczawiowego, tworzącego z wapniem nierozpuszczalne połączenie.
Wiele pokarmów zawiera kwas szczawiowy jedynie w drobnych ilościach, nieupośledzających wchłaniania wapnia, w niektórych jednak produktach żywnościowych jest dużo tego kwasu, jak np.
w szpinaku i rabarbarze.
Ryż zawiera 5 mg kwasu szczawiowego w 100 g produktu, pszenica – 11 mg, kukurydza – 10 mg, soja – 77 mg, ziemniaki – 15 mg, buraki – 40 mg, marchew – 6 mg, szpinak – 660 mg, rabarbar aż 1336 mg.
Wapń wchłania się też w ilości ograniczonej, jeśli spożywamy duże ilości razowego chleba.
Przyczyną złego wchłaniania wapnia jest w tym wypadku kwas fitynowy, który tworzy z wapniem związki niewchłaniające się w jelitach.
Kwas fitynowy składa się z cząsteczki inozytolu połączonego z 6 cząsteczkami EaP04.
Kwas ten tworzy nierozpuszczalne połączenie z wapniem, magnezem i żelazem.
Kwas fitynowy znajduje się w znacznych ilościach w zewnętrznych częściach ziaren zbóż.
E.
Mellanby stwierdziła, że długotrwałe żywienie płatkami owsianymi usposabia dzieci do krzywicy.
Obecność witaminy D i C, odpowiednia kwasota, właściwy stosunek w pokarmie fosforu i tłuszczów pozwala na bardziej dokładne wyzyskanie zawartego w pokarmach wapnia.
Zatrzymywanie wapnia wzmaga się w okresie ciąży – normalnie dorośli zatrzymują 1-1,5 mg wapnia na 1 kg wagi, w okresie ciąży kobieta zatrzymuje około 9 mg/kg.
Wapń jest wydalany przez nerki, wątrobę i nabłonek jelita grubego (głównie).
Ilość wapnia wydalanego z kałem zwiększa się, jeśli wchłanianie jest upośledzone.
Ważne jest zachowanie właściwego stosunku Ca: P, który powinien wynosić około 1,3.
W serze stosunek ten wynosi 1,2, w mleku krowim – 1,4, w fasoli suchej – 0,29, w pomarańczach – 3,2, w płatkach owsianych – 0,15, w mięsie – 0,06, podobnie i w wątrobie cielęcej i wołowej, ziemniakach – 0,10.
Wapń, fosfor muszą być zawarte w pokarmach w pewnym stosunku, nadmiar jednego z tych składników powoduje gorsze wchłanianie drugiego
[podobne: aminy biogenne w żywności, soska konsulting, gruby benek zabrze ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności gruby benek zabrze soska konsulting