You are here: Home > Bez kategorii > Dla zachowania równowagi wodnej potrzeba

Dla zachowania równowagi wodnej potrzeba

Dla zachowania równowagi wodnej potrzeba, więc około 3 litrów płynu dziennie.
Woda do picia musi odpowiadać pewnym warunkom higienicznym.
Woda do picia powinna być Przezroczysta, bezbarwna i bezwonna, smaku orzeźwiającego, nie może zawierać zbyt wiele soli ziem alkalicznych – twardość wody zależy od obecności węglanów, azotanów i chlorków wapnia i magnezu.
Woda do picia nie powinna też zawierać bakterii chorobotwórczych (pałeczki duru brzusznego, durów rzekomych, czerwonki, przecinkowce cholery itp.
).
Na stopień zanieczyszczenia Wody bakteriami wskazuj ą w pewnej mierze pałeczki okrężnicy.
Pałeczki te są bardzo rozpowszechnione w przyrodzie i bardzo trudno, jest znaleźć wodę, w której nie można by ich znaleźć.
Nie jest to jednak obojętne, czy stwierdzimy te pałeczki za pomocą hodowli w małych, czy też w dużych ilościach badanej wody.
Jeśli np.
pałeczki okrężnicy można wykryć dopiero w 50 czy 100 ml wody, to nadaje się ona do picia, jeżeli zaś udaje się je wyhodować już z jednego ml wody, jest ona prawdopodobnie silnie zanieczyszczona i nie nadaje się do picia.
Woda może także zawierać jaja rozmaitych pasożytów, jak Ankylostoma duodenale, Ascaris lumbricoides, Oxyuris vermicularis.
Woda nie powinna też zawierać ołowiu, arsenu, miedzi, kwasów organicznych i nieorganicznych Oraz większych ilości żelaza i manganu.
F.
WITAMINY WSTĘP Witaminy są to związki organiczne występujące w pożywieniu, niezbędne do zachowania zdrowia utrzymania wzrostu organizmów żywych oraz prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii, Witaminy są konieczne do utrzymania normalnej czynności komórek, warunkują prawidłowe czynności ustroju człowieka, zwierząt i roślin oraz ściśle się wiążą ze wszystkimi podstawowymi zjawiskami życiowymi.
Zwierzęta odżywiane białkiem, tłuszczami, węglowodanami, solami mineralnymi i wodą chorują i umierają, jeśli pożywienie ich nie zawiera witamin.
Witaminy nie stanowią źródeł energii, nie przedstawiają wartości ciepłostkowej, niemniej jednak konieczne są w pokarmach do zachowania zdrowia organizmu i prawidłowego przebiegu zjawisk życiowych.
Kazimierz Funk urodzony 23.
2.
1889 r.
w Warszawie był jednym z twórców nauki o witaminach.
Wprowadził on nie tylko nazwę witamina, ale wskazał zależność przyswajania witamin: od flory jelitowej, zwrócił uwagę, że wysokość zapotrzebowania witaminy B1 zależy od ilości w pożywieniu węglowodanów.
Funk zwrócił też uwagę na szkodliwy wpływ metali na witaminy.
Jako jeden z pierwszych uważał pelagrę i krzywicę za choroby powstające z braku witamin.
Kazimierz Funk tak charakteryzuje witaminy: witaminy są niezbędne do czynności życiowych każdej żywej komórki zwierzęcej, czy roślinnej niezbędne są do życia w tym samym stopniu, co ciała białkowe i sole mineralne, ale gdy te powinny być dostarczane w ilościach znacznych, witaminy należy uważać, pomimo małej dotychczas ich znajomości, jako substancję o czynności swoistej, nieposiadające znaczenia, jako źródła energii
[podobne: przypalona patelnia od spodu soda, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz, naczynia do mikrofali ikea ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: naczynia do mikrofali ikea przypalona patelnia od spodu soda w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz