You are here: Home > Bez kategorii > Czynność ich może być słusznie porównywana z czynnością katalizatorów chemicznych

Czynność ich może być słusznie porównywana z czynnością katalizatorów chemicznych

Czynność ich może być słusznie porównywana z czynnością katalizatorów chemicznych, które działając w małych Ilościach przyspieszają przebieg reakcji chemicznych.
Jeśli organizm nie jest dostatecznie zaopatrywany w witaminy, występują poważne zaburzenia w jego czynnościach, przede wszystkim zaburzeniu ulega wytwarzanie i czynność enzymów decydujących o prawidłowym przebiegu procesów życiowych.
W niedoborze witaminy A rozwijają się zmiany w narządzie wzroku i w skórze, niedobór witaminy B1 powoduje zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym, niedobór witaminy C sprowadza zaburzenia w układzie naczyniowym i kostnym, witamina D jest niezbędna do gospodarki wapniowej i fosforowej, witamina K – do prawidłowego krzepnięcia krwi.
Jak już wspomniano wyżej, witaminy wchodzą w skład wielu enzymów (najczęściej witamina B1, B2, niacyna, witamina C).
Witamina B1 jest składnikiem kokarboksylazy, niacyna w postaci amidu jest w kodehydrogenazie I i II, witamina B2 wchodzi w skład flawoprotein, jako część ich grupy Prostetycznej.
Istnieją dane, że i inne witaminy, jak witamina C, kwas pantotenowy, i Biotyna, biorą udział w zjawiskach utleniania i redukcji w naszym ustroju.
Brak lub wyraźny niedobór witamin obniża odporność ustroju, powoduje zaburzenia rozwoju i wzrostu, odbija się niekorzystnie na czynnościach gruczołów wydzielania wewnętrznego i ośrodkowego układu nerwowego.
Witaminy muszą być nam dostarczane z zewnątrz organizmu, nawet w niewielkich ilościach, ale systematycznie, gdyż ustrój nasz zużywa je powoli, a magazynuje tylko w stopniu nieznacznym.
Dostateczna podaż witamin jest szczególnie ważna w okresach wzrostu, ciąży, karmienia i w okresach walki organizmu z zakażeniem.
Gdy potrzebna ilość witamin nie zostaje dostarczona ustrojowi przez pewien okres czasu, najpierw występują zmiany dyskretne, powstają hipowitaminozy, które potęgując się doprowadzają do ciężkich już stanów niedoboru.
Jeszcze pod koniec ubiegłego stulecia po odkryciach Liebiga, Voita, Rubnera uważano, że nauka o odżywianiu rozwiązała już wszystkie najważniejsze zagadnienia.
Znana była rola białek, tłuszczów, węglowodanów, związków mineralnych, znano kaloryczne zapotrzebowanie organizmu, prawo zachowania energii.
Sprawa odżywiania przedstawiała się prosto – organizm musiał otrzymać dostateczną ilość kalorii oraz białek, tłuszczów, węglowodanów i związków mineralnych.
Myślano, że pokarm odpowiadający tym nieskomplikowanym warunkom jest odpowiedni i zapewnia prawidłowy rozwój ustrojów zwierzęcych i zdrowie.
Dopiero prace Łunina, Funka, Eijkmana, Grijnsa i Hopkinsa udowodniły, że pożywienie nasze oprócz znanych już dotychczas składników pokarmowych zawiera jeszcze znaczną ilość pewnych związków organicznych, które nie będąc ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym muszą być jednak koniecznie dostarczane organizmowi z zewnątrz
[hasła pokrewne: czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki, jedzenie po kolonoskopii, zapiekarnik ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki jedzenie po kolonoskopii zapiekarnik