You are here: Home > Bez kategorii > BIAŁKA

BIAŁKA

C.
BIAŁKA W roku 1839 Holender Mulder wykrył ważną grupę związków organicznych, zawierających azot i nazwał je proteinami (od protitemi stawiam na pierwszym miejscu).
Nazwa nadana białkom przez Muldera podkreśla jednocześnie kapitalne znaczenie tych związków dla ustrojów żywych, gdyż białko tworzy podstawę życiowej protoplazmy.
Już Mulder wyraził się, że białka są niewątpliwie najważniejszymi ze wszystkich związków organicznych znanych w królestwie przyrody.
Bez niego wydaje się, że życie nie jest możliwe na naszej planecie.
Za pośrednictwem białka zachodzą główne objawy życia.
W 60 lat później fizjolog Verworn pisał: białka stoją w ośrodku wszelkiego życia organicznego.
Bez białka nie ma życia powiedział Pfluger, a Fryderyk Engels w Anty Dühringu pisał: Gdziekolwiek spotykamy życie, widzimy, że jest ono związane z ciałem białkowym, a gdziekolwiek spotykamy ciało białkowe, nieznajdujące się w stanie rozkładu, spotykamy też zawsze objawy życia.
A w innym miejscu myśliciel ten wyraził się: Życie to sposób istnienia ciał białkowych.
Białko znajdujemy, jako zasadniczy składnik wszystkich komórek roślinnych i zwierzęcych.
Budowa i skład chemiczny białek decyduje o wyglądzie morfologicznym i właściwościach żyjących organizmów.
Związki białkowe powstają tylko w żyjących komórkach, są to najbardziej złożone ze związków organicznych i jednocześnie najważniej sit, gdyż nie mogą być zastąpione w pokarmie innymi składnikami.
Białka należą do substancji wielkocząsteczkowych, mają zawiłą budowę i duży ciężar cząsteczkowy.
Wszystkie białka zawierają C, H, O, N, wiele S, niektóre P.
Prócz tego w niektórych białkach możemy jeszcze stwierdzić Fe, Zn, J, Cu, Mn.
Ciężar cząsteczkowy jest duży, a rozpiętość znaczna – od 900 do 8500000 000.
Większość znanych białek ma ciężar cząsteczkowy w granicach 1000 – 1 000 000.
Nawet proste białka mają wysoki ciężar cząsteczkowy w porównaniu z innymi składnikami organizmu, jak np.
NaCJ – 58, witamina C – 176, glukoza – 180, laktoza – 342, hemoglobina ma ciężar cząsteczkowy – 70400, tyreoglobulina aż 650 000.
W latach 1889-1906 Emil Eischer ustalił, że białka zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego składają się z aminokwasów, które stanowią zasadnicze cegiełki, z których są zbudowane ciała białkowe.
Tak jak z pewnej określonej liczby kamyków można układać naj rozmaitsze wzory, a z liter alfabetu nieskończoną liczbę wyrazów, tak z około 28 aminokwasów przyroda buduje najróżnorodniejsze białka, np.
18 aminokwasów może tworzyć ponad 6 miliardów rozmaitych połączeń
[podobne: w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron, soska konsulting, finezja kraśnik ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: finezja kraśnik soska konsulting w garnku wrze woda aw niej gotuje się makaron