You are here: Home > Bez kategorii > Asortyment owoców uzywanych do sporzadzania napojów jest ograniczony jedynie sezonowoscia podazy rynkowej

Asortyment owoców uzywanych do sporzadzania napojów jest ograniczony jedynie sezonowoscia podazy rynkowej

Asortyment owoców używanych do sporządzania napojów jest ograniczony jedynie sezonowością podaży rynkowej. Najwcześniej, bo zwykle w połowie czerwca pojawiają się świeże truskawki i poziomki. Te pierwsze owoce jagodowe mają wysoką wartość odżywczą, należą, bowiem do grupy owoców obfitujących w kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Pod tym względem przewyższają je jedynie czarne porzeczki, niestety bardzo mało rozpowszechnione. Czarne jagody, agrest, białe i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny oraz owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grapefruity) podobnie jak truskawki stanowią bogate źródło kwasu askorbinowego. Spośród warzyw wnoszących do sporządzanych napojów najwięcej witaminy C na pierwszym miejscu należy umieścić zieloną nać pietruszki, pomidory i kapustę, a zwłaszcza kapustę kiszoną, szczypiorek, zielony koper. Z surowców używanych do przyrządzania napojów najwięcej witaminy A zawierają: marchew, pomidory, morele, brzoskwi nie, melony i wiśnie. Bogate w witaminę A są również owoce należące do grupy dostawców witaminy C. Im wyższą wartość odżywczą mają surowce, tym bardziej wartościowy będzie przygotowany z nich napój. Zawartość składników odżywczych (węglowodanów, składników mineralnych, witamin, cukrów, barwników) w owocach i warzywach zależy przede wszystkim, od jakości, a ponadto w pewnym stopniu od warunków klimatycznych, glebowych, sposobu nawożenia, wilgotności. Składniki odżywcze są w miąższu warzyw i owoców rozmieszczone nierównomiernie, np. skórka, zawiera najwięcej związków aromatycznych i barwników. Warto również zapamiętać, że: [podobne: naczynia do mikrofali ikea, zeaksantyna występowanie, soska konsulting ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: naczynia do mikrofali ikea soska konsulting zeaksantyna występowanie