You are here: Home > Bez kategorii > Aby przygotowywane napoje zachowaly jak najwyzsza wartosc odzywcza

Aby przygotowywane napoje zachowaly jak najwyzsza wartosc odzywcza

Aby przygotowywane napoje zachowały jak najwyższą wartość odżywczą, należ. 1. Warzywa i owoce przeznaczone do przerobu dokładnie przebierać, odrzucając zepsute i nieświeże. 2. Myć bardzo starannie najlepiej pod strumieniem wody bieżącej. Szczególną uwagę trzeba zwracać na warzywa okopowe, które są zanieczyszczone ziemią, w której znajdują się drobnoustroje, a wśród nich bakterie chorobotwórcze. W związku z tym warzywa okopowe należy szorować szczotką. 3. Warzywa i owoce, których nie można przerabiać ze skórką bardzo cienko obierać po umyciu nożem lub skrobaczką nierdzewną. 4. Obrane warzywa szybko płukać, aby nie traciły cennych składników odżywczych (obranych owoców płukać nie należy). 5. Owoce i warzywa: przeznaczone na soki naturalne przerabiać szybko i bezpośrednio przed podaniem. 6. Przyrządzając napoje z owoców gotowanych, bezpośrednio po opłukaniu zalewać przygotowany surowiec wrzącą wodą. 7. Gotować krótko i na ostrym ogniu. 8. Po ugotowaniu szybko studzić. [przypisy: desery od najprostszych po wykwintne, soska konsulting, czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki desery od najprostszych po wykwintne soska konsulting